NAROČI SE NA OBVEŠČANJE

Vpiši svoj mail in bodi na tekočem z novimi objavami na mojem blogu!

Cat Ba

Sinčaoo!

Javljam se iz otoka Cat Ba, ki mu pravijo kar otok Jurskega parka. Verjetno se sprašujete zakaj? Zaradi njegove razgibane pokrajine, polovica otoka sestavlja nacionalni park z jezeri, slapovi, jamami… Prekrit je džunglo, plezalkami in razen glavnega mesta Cat Ba na otoku, je večina le-tega še divja in neraziskana.

No, pa začnimo najprej na začetku. Vstali sva ob pol 6h, saj naju je že čakala lastnica z bananinimi palačinkami in sadjem. Za popotnico pa nama je pripravila banane in vode. Taksi, ki naju je zapeljal do avtobusne postaje v centru Nihn Binh-a je prispel ob 6h in tako sva bili že pred 7.uro pripravljeni na mestu za odhod.  Avtobus je imel malo zamude in ko je prišel naju je skoraj vrglo na rit. Spet nabito poln. Prosta sta bila ke še dva sedeža, eden čisto zadaj in eden spredaj… Kako vedno ravno za naju dve najdejo zadnje karte? ?

Voznik je bil zelo temperamenten, njegova vožnja pa divja, kot da smo na rally-ju! Prehitevali smo kamione, motorhe, trobili vsake pol minute, se dajali kdo bo hitrejši s šoferjem iz drugega busa in na splošno smo se komajda izogibali nesreči. Ker sem sedela čisto spredaj pri šoferju, mi je bilo slabo od gledanja, zato sem raje zaspala in prespala celo pot! Kar bo, pa bo! Na srečo smo varno prispeli, z enim postankom na javnih straniščih, v kakšnem stanju raje ne govorim.

Ko smo prišli v pristanišče v kraju Hai Phong, so nas napokali na hitri  čoln, s katerim smo po 1 uri vožnje prispeli na otok Cat Ba.
Cat Ba je največji otok izmed 367 otokov arhipelaga Cat Ba, ki se nahaja v jugovzhodnem delu Halong Bay-a. Sestavljen je iz raznolikih ekosistemov in predstavlja dom večih rastlinskih in živalskih vrst (med njimi tudi najbolj ogrožen langur – posebna vrsta bradate opice).

V portu nas je že čakal bus številka 2, ki nas je odpeljal v glavno mesto Cat Ba. Med vožnjo smo lahko opazovali zalive, morje, hribe, na žalost pa tudi smeti, kar mi je kmalu dalo vedeti, da bo verjetno mesto zelo umazano. In tako je tudi bilo…

Avtobus nas je pripeljal direktno pred najin hotelčič (9€ za 2 nočitvi z zajtrkom), kar je bilo zelo priročno. Soba je solidna in čista, razgled pa direktno na cel zaliv…

Želodčki so nama začeli kruliti, zato sva zavili v eno izmed 100-ih restavracij na turističnem območju mesta, seveda v prvo. Nudli in riž so bili prava, preverjena zadeva in tudi zelo okusni. Nujna po kosilu je tudi vietnamska kava (ki jo obužuuujem! Okus ima po čokoladi…) ali pa smuti! ?

Sprehodili sva se po mestu, zavili v ribiški zaliv, obiskali market… Na umazano okolje sva se že navadili, kot tudi na temperamentne prodajalke na marketu. Danes je bil res bolj “u izi” dan namenjen šopingiranju in sproščanju.

Kmalu se je stemnilo, zato sva še malo posedeli pred hotelom in opazovali domačine, turiste, backpackerje, promet, živahne lučke, restavracije na splavih v zalivu… Prikupno obmorsko mesto, katerega na žalost kvari umazanija.

Jutri pa spet en lep izletek, ostanite z mano. Lahko noč!

 

Leave a Reply

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: