NAROČI SE NA OBVEŠČANJE

Vpiši svoj mail in bodi na tekočem z novimi objavami na mojem blogu!

Lan Ha Bay in Ha Long Bay

Sinčaoo!

Danes je bil noooor dan! Prvič zaradi sončka, ki ga nisva videli že kar nekaj časa… Drugič zaradi kopanja v morju in tretjič… No, začnimo počasi.

Potegnile sva spanje vse do 7h, ko sva se spakirali in pripravili (končno!) kopalke, brisače, japankice za izlet. Zunaj je bilo malo megleno, a sva vseeno upali na uresničitev napovedi, da bo danes sonce.

Zajtrk v hotelu je bil zeloo okusen, zame končno še kakšno drugo sadje kot pa banana in lubenica. ? Danes sem dobila še mango, zmajev sadež in glej ga zlomka, tudi jabolko zlati delišes! Le kje so ga našli!

Takoj po zajtrku je pred hotel že zapeljal avtobus s prijaznim, malim in (celo) angleško govorečim vodičem. Skočili sva gor, prav tako kot še nekaj srugih turistov in odpeljali smo se par kilometrov proti pristanišču. Z busa smo se vkrcali na veliko, leseno in dokaj vzdrževano ladjo, kjer smo si poiskali svoje mesto in odpluli…

Za začetek smo se peljali mimo “floating fishing village” (=plavajoče ribiške vasi), kjer ljudje dobesedno živijo celo svoje življenje. Imajo velike mreže s katerimi lovijo ribe in pa tudi pse za hišne ljubljenčke. Ženske vasi nikoli ne zapustijo, prav tako kot ne otroci… Razen tista manjšina, ki hodi mogoče v šolo. Moški (glava družine) pa se vsako jutro odpravi v pristanišče prodat nalovljen plen in nakupit osnovne življenjske potrebščine. Na prvi pogled je cela revščina, vendar ko dobro pogledaš na prag njihove plavajoče hiške vidiš psa, otroke, ki se igrajo, moške, ki lovijo ribe in ženske, ki obešajo perilo… Na pogled se zdijo srečni, morda zato ker so umaknjeni pred stresom in hitenjem, obdani z morjem in štrlečimi skalami?

Druga postojanka je bila Monkey island (=opičji otok), katerega sem se izjemno veselila! Saj vesta, fa obužujem opice?? ? Prišli smo na čudovito plažo z rjavkasto, mokasto mivko…

Na njej pa opice, male, malo večje, velike, prevsem pa zvite in radovedne. Niso ravno fotogenične, saj se nočejo slikati, vendar včasih kakšno prepričaš (nore so na bleščeče reči), da pride blizu in skoči nate…? Res sem uživala v enournem gledanju in slikanju teh malih bitij. Takoo so ljubke!

 

Sprehodili sva se po skalah na razgledno točko otoka, ki pa seveda ni bila tako zanimiva kot opice na plaži. Zato sva se kar hitro vrnili nazaj.

 

Opazovali sva opice kako se gugajo, igrajo, tepejo, delajo prevale in se obirajo med sabo… Pa tudi kradejo sončna očala, čevlje in nasplošno vse kar najdejo. Na srečo nobena od naju ni bila žrtev. ?

Vodič je zapiskal in sledil je odhod. Ko smo se že peljali, smo na srečo zagledali reveža (našega sopotnika), kako teče po plaži in nam maha! Uuups, očitno smo ga pozabili. Kapitan je preusmeril ladjo na pomol in izgubljenček se je hitro vkrcal.

Pluli smo kakšno urco naprej in me plovbo opazovali čudovito sceno, tako kot je samo na razglednicah. Morje je bilo čudovite barve, še posebaj takrat ko se je sonček končno prebil skozi oblake.

 

Ustavili smo se na pomolu in se izkrcali iz velike ladje v male kajake. Sonce je začelo resno pripekati in kar skakala sem od veselja, ko sem se lahko oblekla v kopalke. ? In potem smo šli, dva pa po dva v kajake… Vodič je šel spredaj in lahko smo mu sledili, če smo želeli imeti pravo turo okrog vseh jam in drugih lepot.
Bilo je z eno besedo – fantastično. Lahko bi vam pokazala na slikah, pa ne morem, ker niso tako lepe kot je bilo v resnici. Lahko bi vam ubesedila, pa je tut to nemogoče. Lebdela sem na vodi, čisto majhna v malem kajaku, sredi ogromnega morja, peljala sem se pod skalami, mimo ogromnih apnenčastih “gora”, zavila v jame, se znašla v plavi laguni in poslušala opice iz džungle… Ta kraj je res N-E-V-E-R-J-E-T-E-N!

 

Po 2h čudovitih urah veslanja, smo imeli kosilo na ladji. Spet so se za vegiče (zame seveda!) zelooo potrudili, vse je bilo top! Tofu v paradižnikovi omaki, zelje s korenčkom in zeleno, arašidi v kokosovem olju… Mnjamiii!
Po kosilu sem se zleknila na palubo in se malo (mogoče preveč?) posončila. Vožnja je bila mirna, prijetna z rahlo sapico, ki je bila zelo dobrodošla. Iz sončka se je naredil zelo vroč dan.

Ustavili smo se v laguni na Lan Ha Bay-u za kopanje. Ali želite videti kako je izgledala plaža, na kateri sva se kopali? Na sliki spodaj.

Skočila sem v vodo in v resnici sploh ni bila topla! Mislim, da ima okrog 20 stopinj… Na začetku te kar šokira, vendar ko sem nekaj časa plavala proti otočku, mi je postala idealna! Noro doživetje, ko stojiš na 5m2 veliku plažici, okrog tebe pa turkizno morje in skale, kaj skale, ogromne gore!

Po plavanju je sledila še nekaj urna vožnja mimo Halong Bay-a, uživanje v plovbi, vetrcu in sončku. Halong Bay je tako slikovit, da spet nevem kako naj vam to lepoto pokažem na slikah… To enostavno moraš videt v živo!

Za konec še enkrat mimo ribiških vasi na morju in opazovanje življenja domačinov. Izlet je minil prehitro, če bi imeli čas bi šli jutri zagotovo še enkrat.

Kombi nas je zapeljal do hotela in nas odložil. Obiskali sva še market in par trgovinic, kjer sva nakupili par stvari. Odločili sva se, da si privoščiva še nudle in riž za 1€, saj se najin dopust počasi izteka. Dobiliii sva ogromne porcije, take da sva jih komaj pojedli…

Po večerji še malo posedanja na ulici, pitne kave in opazovanje mesta, ki se nama je do zdaj že veliko bolj prikupil… Kar pogrešala ga bom, jutri ko odrineva v glavno mesto…. Še pod tuš, zobe umit in spat, jutri smo na vezi! Tam biet! ?

 

 

 

Leave a Reply

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: