NAROČI SE NA OBVEŠČANJE

Vpiši svoj mail in bodi na tekočem z novimi objavami na mojem blogu!

2. dan

Evo naš predzadnji dan po spisku v Rimu. Tejle vikend izletki pa res minejo preden rečeš “keks”!

Zjutraj smo začuda kar malo potegnili… Spili smo hitro kavico v apartmaju in se odpravili v bistro na zajtrk. Danes smo imeli za obiskati kar veliko znamenitosti, zato smo se odpravili do našega Rimskega koloseja, ki je bil današnja glavna atrakcija.

Vendar preden smo prišli do tja, smo imeli kar nekaj “fotografskih” postankov. Prvi je bil na trgu Largo di torre argentina, kjer so včasih stali romanski republiški templji in teater Pompeji. Rečejo mu tudi antični Kampus Martius, znan pa je predvsem po tem, da so tu pred mnogimi leti ubili Julija Cezarja.

Drugi postanek smo naredili na mogočnem centralnem trgu Rima – Piazza Venezia, kjer se stekajo številne pomembne poti v eno ogromno krožišče. Ime je trg dobil po beneškemu kardinalu Pietru Barbu. Nahaja se ob vznožju hriba Capitoline in poleg Trajanovega foruma.

Iz trga smo se povzpeli na še mogočnejšo palačo Venezio, ki nam je dobesedno jemala dih.

Palača Venezia, nekoč imenovana palača Sv. Marka, je včasih služila kot beneška ambasada, danes pa je v njej Nacionalen muzej. Originalno strukturo tega arhitekturnega kompleksa so zasnovali kot bivališče kardinalov povezanih s cerkvijo Sv. Marka. V 15. stoletju pa je postala papeška palača.

Pot nas je vodila mimo znamenitega Trajanovega stebra po trgu ob starih ostankih romanskega foruma, prav do Koloseja. Vstopnice za Rimski kolosej smo kupili že preko interneta, tako smo prevzeli samo še naše avdio vodiče (male telefončke) in povzpeli na zgornje nadstropje arene.

Arena, znana tudi kot Kolisej ali Flavijski amfiteater je ovalni amfiteater prav v osrčju samega Rima. Zgrajen je iz betona in peska ter je največji na svetu! Začeli so ga gradditi leta 72 n.št. pod cesarjem Vespesianom in ga končali leta 80 n.št. Večinski del je porušen zaradi potresov ali pa “okraden” zaradi gradbenega materiala. Iz dela tega so zgradili tudi samo Vatikansko mesto. Uporabljali so ga za gladiatorske boje in druge javne spektakle kot so usmrtitve, love na živali, dirke… Sama arena je sprejela tudi do 80.000 ljudi! Ko v nekem obdobju ni več služila zabavi so jo uporabljali za razme delavnice in kasneje tudi v verske namene. Ko smo temeljito obdelali notranjost Koloseja, smo si seveda pogledali tudi zelo fotogenično zunanjost!

 

Sprehodili smo se še na hrib Palatine, ki je eden izmed sedmih hribov v Rimu in eden najstrejših predelov samega mesta. Dvignjen 40 metrov nad Romanskim forumom razkriva krasne poglede, predvsem ob sončnem zahodu!?

Sprehodili smo se po Romanskem forumu, ko so nas varnostniki že začeli preganjat, da moramo zapustiti območje, saj so že zapirali. Ravno prav. Noge so bile že precej težke in želodčki čisto prazni. Na poti domov smo zavili še v prikupno gostilnico in se za zadnjo večerjo še zadnjič napokali italijanskih dobrot.

Prepešalčili smo kar dobrih 15km, zato mislim da si zaslužimo pošten počitek! Ciao!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: