NAROČI SE NA OBVEŠČANJE

Vpiši svoj mail in bodi na tekočem z novimi objavami na mojem blogu!

  • Home
  • /
  • potovanja
  • /
  • 9/11 Memorial, Victoria Secret, Statue of Liberty, Ellis island, Wall street, Broadway

9/11 Memorial, Victoria Secret, Statue of Liberty, Ellis island, Wall street, Broadway

Predzadnji dan je minil še predno bi rekla “keks”! To je res neverjetno, kako dnevi letijo mimo…

Današnji dan je bil še bolj sončen, bolj napokan z znamenitosti in še bolj zanimiv! Začeli smo ga zgodaj z budilko ob 7h. Okrog 8h smo že iskali “konkreten” zajtrk v naši soseski Brooklyn. In smo ga našli v prijetnem kafeju. Kave smo dobili v litrih, porcije so bile ogromne in tudi cene so bile bolj solidne kot na Manhattan-u!

Z metrojem smo se odpravili do Ground zero-a, do spominskega parka 9/11 Memorial, kjer sta še pred 16 leti stala znamenita “dvojčka. Spomenik žrtvam napada je arhitekturno dovršen vodnjak z veliko luknjo v sredini, ki predstavlja sesutje teh dveh stavb. Vsa imena 3000-ih žrtev so vrezana v spomenik in na pogledu na njih me je kar zmrazilo… Tišina in praznina med ostalimi stolpnicami ustvarjata depresivno vzdušje ob spominu na ta grozen dogodek.

Ker smo se morali malo razvedriti po sočutnem doživetju, smo punce zavile v najlepšo trgovinico na svetu – slavno Victorio Secret, fantje pa so šli na kavo. 1 ura v raju je hitro minila, rezultat pa je bil kupček rozastih vrečk. ?

Sprehodili smo se mimo novega WTC-ja in občudovali novo najvišjo stavbo v New Yorku.

Sonce je pokukalo skozi oblake, megla se je razkadila in čas je bil za izlet s trajektom na Liberty island in Ellis island. Končno bomo od blizu videli slavno zeleno gospo z baklo v roki! Vrsta za na trajekt je bila ogroooomna, izlet parih ur se je razvlekel na pol dneva. Vendar je bilo zelo prijetno! Prva postaja je bila Liberty island, kjer smo dobili voki-tokije z avdio vodičem in se sprehodili okrog kipa svobode, ki je darilo francozov američanom. Poslikali smo jo z vseh zornih kotov. ?


Nato smo se s trajektom prestavili na otok Ellis, kjer stoji Muzej imigracije. Ta otok je bil vmesni postanek oz. kontrolna točka vsem imigrantom, ki so želeli priti v ZDA v začetku 19. stoletja… Prečkalo ga je kar 12 milijonov imigrantov, vsi pa tudi niso uspeli priti na cilj. Z avdio vodičem smo se sprehodili po muzeju in dobesedno začutili grozne občutke ljudi v ogromni množici, ki je čakala na odobritev vstopa v Deželo, kjer se cedita med in mleko. Bolnim, revnim ter neinteligentnim ljudem je bil vstop zavrnjeni in ločeni od svoje družine.

Komaj smo ujeli zadnji trajekt, ki je odpeljal z otoka ob 17h. Malo smo bili že v naglici, saj smo imeli že ob 20. uri rezervirane vstopnice na Broadway-u. Na hitro smo pograbili vsak svojo “hitro prehrano”, se sprehodili mimo Wall street-a in se odpravili v stanovanje, da se uredimo za na Broadway.

Izbrali smo predstavo Fantom iz opere v Majestic teatru in 2,5 urni muzikal, opera in balet v enem je bil osupljiv! Toliko dogajanja na odru, nora scenografija in kostumi ter talenti nastopajočih so ustvarili spomin, ki mi bo za vedno ostal!

Utrujeni smo seveda zopet prišli domov pozno in se zgražali nad tem, da je jutri naš zadnji dan! Odločeni, da ga bomo izkoristili maksimalno…?
Do jutri, nooč!

 

Leave a Reply

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: